Het Verschil Tussen Wilde schiet eenden en kooieenden
In dit artikel zullen we het verschil tussen lokeenden, staleenden, wilde schiet eenden, kooi-eenden en wilde kooi-eenden uitleggen en de betekenis en werking van eendenkooien uitleggen.
Wilde eenden zijn watervogels die je kan vinden in zoetwatermoerassen, meren, rivieren en vijvers. Ze staan bekend om hun kleurrijke verenkleed en karakteristieke kwakende geluiden. Mannetjes, of woerden, hebben vaak opvallende veren met een glanzend groene kop en felgekleurde borstveren. Vrouwtjes, of eenden, hebben daarentegen een meer bescheiden bruin verenkleed, wat hen helpt om minder op te vallen wanneer ze hun nesten beschermen.
Wilde eenden voeden zich voornamelijk met waterplanten en insecten. Ze zijn trekvogels die in de herfst vaak lange afstanden afleggen om te overwinteren in warmere klimaten. Dit is het moment waar de jacht op de wilde eend begint! Vanaf september staat in De Dissel dus wilde eend op het menu. De mooiste eenden die je kunt krijgen zijn “wilde kooi-eenden”, niet te verwarren met de gewone kooi-eend.
Hier begint het wat verwarrend te worden.
Eigenlijk kun je zeggen dat er drie soorten zijn:
De kooi-eend, of wel tamme eend. Deze wordt meestal gefokt voor vlees, veren of voor de sier. De wilde kooi- en wordt gevangen in een eendenkooi. En de laatste is dan de wilde schieteend, die geschoten wordt met hagel.
Over de wilde kooi-eend, die wij het liefst serveren.
Een eendenkooi bestaat meestal uit een serie vijvers, sloten en gangen die strategisch zijn ontworpen om eenden naar een centrale vangplaats te leiden. De kooiman, die verantwoordelijk is voor het beheer van de kooi, maakt gebruik van getrainde kooieenden (ook wel lokeenden of staleenden genoemd) dat zijn ook wilde eenden, maar ze zijn er zo aan gewend dat ze in de kooi gevoerd worden, dat ze elke dag terugkomen. ’s Nachts vliegen ze de wei in en komen dan ’s morgens terug om gevoerd te worden. Ze brengen dan echte wilde eenden mee. De kooiker voert de eenden in de zijarmen, maar blijft daarbij achter een scherm staan, zodat de wilde eenden hem niet zien. Pas als ze ver genoeg in de arm zitten komt hij tevoorschijn en jaagt ze verder naar de val, aan het eind. De stal-eenden kennen hem en blijven rustig zitten waar ze zitten. Als de val dicht is, kan de kooiker de eenden er stuk voor stuk uithalen.
De eenden worden geslacht, met de hand geplukt en schoongemaakt en dan op de juiste temperatuur afgehangen. Met zulke eenden is het mooi werken want er zitten geen beschadigingen van hagel in het vlees.
Het aantal eendenkooien is de afgelopen jaren flink afgenomen.Ooit waren er meer dan 1500 kooien.Nu zijn er nog rond de 110 kooien geregistreerd. De meeste kooien staan op natuurgebied en de eenden die daar gevangen worden geringd en gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.
Het seizoen van de wilde eend is van augustus tot januari.
Speciaal voor dit seizoen heeft onze huiskunstenaar Martin Halma een prachtig schilderij gemaakt van de wilde eend!