Recept vlierbloesemsiroop, wildplukken langs de Rijn

De onvoorspelbaarheid en het continue veranderen van de natuur houdt het interessant om er over te praten of om er creatief mee bezig te zijn. De gemoederen worden vaak beïnvloed door het seizoen en dit zie je dan terug in onze gerechten. Koken is emotie en dat zie je terug in frisse vrolijke kleuren van de zomer of de volle donkere smaken van de winter.

In de keuken zijn de seizoenen het hele jaar ‘de rode draad’. Door gebruik te maken van de producten die een seizoen ons te bieden heeft worden weuitgedaagd om met veelal dezelfde producten als het jaar ervoor weer een nieuwe creatie te bedenken. We zijn dan op zoek naar nieuwe bereidingstechnieken of bijzondere kruiden die een product weer tot een hoger niveau brengen.


Maurijn Gasseling, onze chef de partie van de voorgerechten werd twee jaar geleden al gegrepen door de magie van het bos en het zoeken van paddenstoelen. Als hij s’ ochtends vroeg in de dauw zijn hond uitlaat zag hij verschillende paddenstoelen staan waarvan hij uitzocht hoe ze heten en vooral of ze eetbaar waren!

Zijn kennis van paddenstoelen vergrootte zich en begon ook te kijken naar andere eetbare plantjes, kruiden en bessen. Voor deze Flits neemt Maurijn ons mee wildplukken op een plekje vlakbij De Kromme Dissel langs de Rijn.

“Ik kan er enorm van genieten omver dag en dauw er met de hond op uit te trekken, de natuur te zien ontwaken en nieuwe plekjes te ontdekken. Ik kijk dan m’n ogen uit, het is ongelooflijk wat er allemaal om ons heen groeit en bloeit en wat er eigenlijk eetbaar is. Er zijn wel een paar regels waar je je aan moet houden. Je moet ten allen tijden de natuur in ere houden. Dus niet alles wegplukken, maar alleen plukken wat je gaat gebruiken. Je mag niet in beschermde natuurgebieden plukken, die zijn niet voor niets beschermd en op privé terrein altijd even overleggen. Daarnaast is het verstandig om kennis op te doen door boeken te lezen om zo de plantjes goed te herkennen. Als je nieuwe plantjes plukt is het raadzaam eerst uit te zoeken of ze eetbaar zijn want soms zijn ze giftig. Je kunt veel leren van de eetbare natuur door de app ‘Plantsnap’, via boeken maar ook via een speciale wildpluk-pagina op Facebook. Hierop stel ik vaak vragen aan de community en krijg ik snel een antwoord.”
Aldus Maurijn.

 

“Door een keer mee te gaan met Maurijn dit voorjaar ben ik me pas echt gaan interesseren in wilde kruiden en plantjes. Eerder vond ik het vanzelfsprekend om alles maar zo bij de groothandel te bestellen. Maar eigenlijk is het veel leuker om de topjes, bloemetjes en kruidjes zelf bij elkaar te sprokkelen. Vaak heb je ook helemaal niet veel nodig voor een mooie effect. Er zit bijvoorbeeld heel veel smaak in kleine de knopjes van daslook. Die hebben we op het zuur gezet en gebruiken we als een finishing touch in een voorgerecht dat zorgt voor een sensatie voor je smaakpapillen! Aldus Brandon De Bruin

Als kleine jongen ben ik al opgegroeid in de natuur. School vond ik maar niks,  daarentegen helpen op de boerderij was mijn lust en mijn leven. Als ik iets eetbaars zie in de natuur kijk ik altijd goed om me heen. Wat zijn de kenmerken, of waarom groeit dit hier. Zo groeien bijvoorbeeld reuze bovisten (grote witte paddenstoelen die lijken op volleybalballen) precies aan de rand van het bos aan een weiland. Zo’n product heeft zijn eigen ideale omstandigheden nodig om zo’n prachtige smaak te ontwikkelen. Daar laat ik mij door inspireren en creëer voor een gerecht ook een ideale samenhang tussen verschillende producten en ingrediënten. Aldus Tonny Berentsen

 


Recept vlierbessensiroop:

Het is een heel makkelijk recept met een ongelooflijk lekker resultaat! Pluk op een mooie droge dag (voor 4 liter siroop) ongeveer een halve emmer mooie witte vlierbloesem. Als er veel insecten in of op de stelen zitten (bijvoorbeeld luizen) zoek dan een ander scherm (bosje). Schud de schermen uit en knip de stelen eraf. Hier zit een klein beetje gifstof in. Giet koud water (4 ltr) bij de bloesem tot ze net onderstaan en laat dit een dag staan. Passeer het vocht de volgende dag door een schone uitgespoelde theedoek en voeg per liter 1 kg suiker en 2 uitgeknepen citroenen toe. Verwarm dit zachtjes tot het net niet kookt. Laat dit 10 min op een zacht pitje staan en giet het heet  in schoongemaakte weckpotten of flessen en laat ze hier met de deksel erop in afkoelen. Je kunt er ook voor kiezen de bloesem mee te trekken bij de suiker en later te zeven bij gebruik.

Wij gebruiken deze siroop voor cocktails en als basis voor granita!