Bij ons in de keuken van De Kromme Dissel zijn we dol op peulvruchten!

Denk maar eens aan rode linzen, crème van zwarte bonen en kikkererwten voor de humus. Je kunt er eindeloos mee combineren. Het is één van de meest gebruikte producten bij het samenstellen van onze

gerechten. Door de grote verscheidenheid aan soorten raak je niet snel uitgekeken op de kleur, smaak en vorm. Daarbij zijn ze ook nog eens heel gezond! Peulvruchten bevatten veel vezels en eiwitten. Je kunt peulvruchten onderscheiden in drie verschillende groepen:

De vetarme peulvruchten:
Hier vallen de snijbonen, peultjes en haricots verts onder. Voedingskundig worden deze verse bonen tot de groente gerekend. Het verschil tussen groenten en peulvruchten is dat peulvruchten meer eiwitten, zetmeel en ijzer bevatten.

De vetrijke peulvruchten:
Onder de vetrijken vallen pinda’s en sojabonen. Pinda’s vallen weer onder de noten.

En dan heb je ook nog de peulzaden:
Hier zijn er heel veel verschillende soorten van. Sommigen zijn bekender en beter verkrijgbaar dan anderen. Voorbeelden hiervan zijn.
Bruine bonen, Canavalia bonen (ook wel Jackbonen genoemd), Franse berg linzen, Friese woudbonen, Groene erwten, Groene linzen, Groene spliterwten, Kapucijners, Kidneybonen, Kievitsbonen en kikkererwten.
Peulvruchten winnen aan populariteit. Zeker nu steeds meer mensen vlees vaker laten staan. Ze worden vanwege het hoge gehalte aan eiwit vaak gebruikt als alternatief voor vlees.

We hebben met verschillende peulvruchten en eiwitrijke groenten een heerlijke lunch gemaakt in samenwerking met Praleucine® ,het nieuwe concept dat ontwikkeld is om spieren fit en krachtig te houden, zodat je als je ouder wordt of last krijgt van de spieren toch kunt blijven genieten van de alledaagse dingen.

Naast dat deze lunch heel gezond is, is het ook gewoon heel lekker!

Eet smakelijk,
Tonny Berentsen.

Peulvruchten soep en salade á la Tonny

Voor de bonensoep heb je nodig:

250 g snijbonen
250 g doperwten
1 grote sjalot fijngesneden
100 g prei fijngesneden
150 g roomboter
1 laurierblaadje
½ tl gehakte verse tijm
½ tl gehakte rozemarijn
3 dl groentebouillon
1 tl wasabi
5 dl slagroom ongezoet
200 g crème fraîche

Was en punt de snijbonen en snijd vervolgens in kleine stukjes. Blancheer de verse doperwten in water met een beetje zout tot ze net gaar zijn of gebruik diepvriesdoperwten. Fruit in een kookpan van +/- 3l in de boter de sjalot, prei, laurier, tijm en rozemarijn kort aan. Voeg vervolgens de snijbonen toe doperwten en bak dit kort mee. Blus af met de groentebouillon, crème fraîche en slagroom. Kook dit op een laag vuur gedurende 10 minuten door tot de snijbonen goed gaar zijn. Blender de soep fijn in een keukenmachine en breng op smaak met zout, peper en wasabi.

Voor de eiwitrijke salade heb je nodig:

1 bosje groene asperges
2 avocado’s
100 gr kikkererwten
100 gr radijs
2 romatomaten
2 bosui
100 gr feta kaas

Schil de groene asperges ⅔ tot 4 cm onder de kop. Blancheer de asperges 5 minuten in gezouten water beetgaar. Schil de avocado, verwijder de pit en snijd deze in plakjes. Gril de asperges en avocado kort op een gril of in een grillpan. Wel de kikkererwten in lauw water tot ze zacht zijn. Kook ze gaar in water met een beetje zout of gebruik kikkererwten uit blik. Marineer de erwten met olijfolie, zout en peper. Was de radijsje en snijd ze in partjes. Snijd ook de roma tomaat in partjes en de bosui in fijne ringetjes. Meng alle producten voorzichtig door elkaar verdeel over vier borden en garneer met brokjes feta kaas.

Yoghurt- dille dressing

Ingrediënten:
150 ml boeren yoghurt
50 ml mayonaise
2 takjes dille fijngehakt

Meng de ingrediënten en serveer de dressing naast de salade.