HOE WORD JE EEN GOEDE KOK?

Koks worden tegenwoordig op handen gedragen en soms zelfs gezien als rocksterren. De populariteit groeit en uit eten gaan is hot!

Op Instagram zie je steeds meer fantastische plaatjes van gerechten en producten voorbij komen en het lijkt wel of iedereen tegenwoordig zo in een Michelinster-restaurant aan de slag kan. Maar is dat ook echt zo? Kun je aan de hand van een paar hippe kookboeken, Instagram en ‘24 kitchen’ zomaar chef Tonny vervangen? Dat is niet het geval. Uiteraard lopen er toptalenten rond, maar koken op sterrenniveau kost echt bloed, zweet en tranen. Er zijn een aantal belangrijke stappen die je moet doorlopen en moet ervaren. Misschien word jij dan wel een echte sterrenkok!

De basis
Logisch, de basis. Je begint altijd onderaan de ladder. Zo ook in de keuken. Meestal begint het met een bijbaantje in de afwas. Je meldt je aan bij de koksopleiding en begint tijdens je snuffelstages met klusjes als piepers schillen en bonen doppen. Langzaam maar zeker leer je meer en kom je dichter bij het fornuis om schouder aan schouder met de chef de gerechten te mogen koken en uitserveren. Eerst moet je warenkennis opbouwen en de basistechnieken meester maken. Begin met producten uit je eigen streek, leer deze netjes te snijden en pas verschillende bereidingstechnieken toe. Een gerecht als stimpstamp (stamppot andijvie) blijkt nog niet zo simpel als je denkt. Daar komen al heel wat basistechnieken aan te pas. Breid je kennis stap voor stap uit tot je uiteindelijk ook internationale gerechten kunt bereiden en zelfs nieuwe gerechten kunt gaan bedenken. Maar pas op! Het beheersen van basistechnieken kost vele uren oefenen.

Inspiratie

Om als kok mooie nieuwe gerechten te bedenken heb je inspiratie nodig. Iedereen laat zich op zijn eigen wijze inspireren. De een gaat wandelen met de hond terwijl de ander tijdens het gewichtheffen de ene amuse naar de ander verzint. Het gekke is dat je er geen touw aan vast kunt knopen. Soms is het er ineens en voor je het weet is het weer weg. De belangrijkste inspiratiebron is het seizoen. Elk seizoen heeft haar eigen unieke producten. Het is de uitdaging hier elke keer weer wat nieuws mee te bedenken. Onze tip is, houd vast aan de producten van het seizoen en laat je daardoor inspireren en triggeren om creatief te denken.

Perfectie
Als je je opleiding hebt afgerond, vele uren hebt geoefend, boeken vol recepten hebt verslonden en alle verschillende #instafoodies volgt, is het tijd voor actie! Dan ga je als zelfstandig werkend kok meedraaien op professioneel niveau met koks die in verschillende gerenommeerde restaurants de finesses van het vak hebben geleerd. Daar komt je ware aard naar boven. Ben je een kok die zich lekker voelt aan de warme kant of koude kant. Oftewel ben je een ‘rotiseur’, ‘entremetier’, ‘garde manger’ of ga je nog specialiseren voor ‘patisserie’. Net als met voetbal heeft ieder zo zijn persoonlijke kwaliteiten. Ontdek wat jouw kwaliteiten zijn en probeer daar dan heel goed in te worden!

Liefde
De belangrijkste eigenschap van een goede kok is liefde. De liefde voor de natuur, het product en voor het team. Als je ieder product behandelt met zorg en bereidt met liefde dan wordt het eindresultaat authentiek en proef je de signatuur van een chef!