Chez Valé inspireert met smaken uit Ivoorkust

Nog voor de lockdown wist Valérie een tafeltje bij ons te reserveren. Ze at het 7 gangen menu en was heel enthousiast! Ze raakte met de chef in gesprek en vertelde dat ze naast haar baan als docent Frans net een foodtruck had gekocht om haar passie voor West-Afrikaanse lekkernijen te delen met de Hollanders. Ze wil namelijk niets liever dan mensen kennis te laten maken met deze authentieke keuken. Dat doet ze onder de naam Chez Valé.

Ook wilde ze het team van De Kromme Dissel kennis laten maken met de traditionele gerechten die ze kookt. Ze trok de stoute schoenen aan en vroeg Tonny of het mogelijk was dat we een uurtje vrij konden maken om haar eten te proeven én te beoordelen. 

Naast dat Valérie lekker kookt laat ze je ook graag kennis maken met de sfeer, tradities en gebruiken van Ivoorkust. Je kunt haar om de week vinden op de markt in Wageningen waar ze sappen en streetfood serveert. Daarnaast kookt ze ook voor gezelschappen thuis. Ze transformeert de Hollandse huiskamer dan tot een traditioneel West-Afrikaans restaurant. 

Om de beleving compleet te maken mogen de gasten muziek maken met Afrikaanse muziekinstrumenten. Ze serveert dan een variatie van vis, vlees en vegetarische gerechten.

Vrijdag 14 januari was het de grote dag. Rond twaalf uur stond de hippe foodtruck op onze parkeerplaats klaar. Met Afrikaans servies en authentieke beelden had ze de tafel sierlijk gedekt. Het originele menukaartje wekte onze interesse.

Om de smaakpapillen op te warmen serveert ze ons eerst twee aperitiefdrankjes: een sterke gembersap en hibiscus appelsap. Poeh, dat was gelijk een pittige maar lekkere binnenkomer. De smaakpapillen staan op scherp!   

Ze bereidt de gerechten in haar foodtruck die bij de achterdeur staat. Eén voor één verrast ze ons met smaken en structuren. Het is een compleet nieuwe ervaring voor ons en we laten ons dan ook graag inspireren door haar verhalen en kookkunsten, want lekker koken dat kan ze! 

Ze leerde het van haar moeder maar vooral van oma. Zo gaat het in haar cultuur. Als kleine meid mag je kijken tot je groot genoeg bent. Heb je genoeg geleerd? Dan mag je het zelf proberen. De potten en pannen staan eigenlijk de hele dag op het vuur. Er wordt namelijk ‘s middags en ‘s avonds warm gegeten. Eten wordt nooit afgeraffeld en fastfood is het tegenovergestelde van wat er geserveerd wordt. Slow- en superfood zijn de woorden die we horen bij de uitleg van de gerechten.

Het valt ons op dat er in haar keuken praktisch geen suiker en zuivel wordt gebruikt. De zoete en romige smaken komen van het super rijpe fruit en verse groenten. De pure gerechten die we proeven maken indruk en verrassen ons zeer! De heerlijke ossenstaartbouillon wordt geserveerd met een kluifje, dat is zeg maar het “snoepje”. Je moet het met de handen eten voor de volledige beleving. 

Het meest luxe gerecht dat ze serveert heet Foutou. Een puree van banaan met stoofvlees van ossenstaart met makreel en gezouten barracuda. Omdat Ivoorkust aan zee ligt is er voldoende vis beschikbaar. Maak je gebruik van vlees? Dan ben je welvarend en heb je het goed. 

Helaas was dit gerecht niet het favoriete gerecht van Tonny Berentsen. Ieder zijn smaak, lacht Valérie. Toch was Tonny over het algemeen onder de indruk. Het was inspirerend met elkaar in gesprek te gaan over onze kookstijlen. We vonden het bijzonder dat ze deze lunch voor ons heeft gekookt.

Als er West-Afrikaanse invloeden in het volgende menu voorbij komen, dan weet u waar dat vandaan komt! 

Valérie bedankt!