Tom Lamers met CTTN Zilver en Brons op Ika Culinary Olympics 2020 Stuttgart

Ik zal beginnen met mezelf voor te stellen en te vertellen over mijn ervaringen met wedstrijden koken.

Ik ben Tom Lamers souschef in de keuken van De Kromme dissel en al 10 jaar lid van het Nationaal kook team van Nederland. Dit team is een soort van Nederlands elftal maar dan voor koks. Deze koks (afkomstig uit alle windstreken van Nederland) vertegenwoordigen Nederland op verschillende internationale wedstrijden. Dit team wordt begeleid door Bert van Manen en Waldrik Kremer zij zijn zeg maar een soort van bondscoaches. Net als andere sporten moet je opvallen om voor een selectie in aanmerking te komen. Ik viel bijvoorbeeld op tijdens wedstrijden in mijn leerling periode en kwam in het Nederlands jeugdteam waarna ik na een aantal jaren door kon stromen naar het Nationaal team.

Het begin

De eerste wedstrijd waar ik aan meedeed was het kampioenschap voor leerling koks, ik was toen leerling kok bij restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk. De chefkok daar, Michel van der Kroft, drong op een positieve manier aan om mee te doen aan een wedstrijd om mij verder te te ontwikkelen. Zo gezegd zo gedaan, ik ging met nul ervaring de wedstrijdkeuken in en deed mijn ding, met als verassend resultaat de derde plaats. Dat smaakte natuurlijk naar meer.  Na een paar wedstrijden gekookt te hebben was het tijd voor het grote werk. Ik gaf mezelf op voor de Nederlandse kampioenschappen in Amsterdam. Ook deze kookte ik op mijn eigen manier en natuurlijk had ik al een klein rugzakje met de ervaringen van de afgelopen wedstrijden maar wist niet goed wat ik van zo’n grote wedstrijd kon verwachten met zoveel sterke talentvolle kandidaten.

Ik was die middag klaar met koken en wachtte twee zenuwslopende uren op de prijsuitslag. Toen uiteindelijk de nummer twee en drie bekend werden gemaakt zakte mij de moed in de schoenen. Ik dacht dat het niks zou worden totdat mijn gerechten werden geprezen gevolgd door mijn naam. Goud voor Tom Lamers! Daar viel ik op en werd ik gevraagd voor het Nationaal jeugdteam. Inmiddels ben ik zo’n ongeveer 30 wedstrijden verder.

Verslag van het Culinary Team The Netherlands (CTTN) op het 
Ika Culinary Olympics Stuttgart 2020

Op donderdag 13 februari vertrokken wij met een vrachtwagen en een personenbus (het Nationaal team) vanuit Tilburg naar de olympische spelen voor koks in Stuttgart. Ook deze Olimpics worden om de 4 jaar word gehouden. Er doen 32 landen aan mee.

Bij aankomst in ons hotel s’ avonds begonnen direct de voorbereidingen. We moesten onze thermoboxen met ingrediënten koud zetten en keukenmaterialen en attributen uit de vrachtwagen laden. Na vrijdag nog wat inkopen hebben gedaan van verse ingrediënten hebben we alles afgewogen klaargezet om zo de volgende dag te kunnen vlammen.

Toen was het zaterdag, “game-day” onze opdracht ‘Chefs Table’ was een drie gangen menu koken voor 110 gasten binnen 5 uur met verplichte technieken. Deze opdracht wisten we al ruim van te voren en hebben er anderhalf jaar goed op getraind. We hadden tarbot als voorgerecht, reerug in het hoofdgerecht en een tropisch dessert. We waren mooi binnen de tijd klaar en hadden er een goed gevoel over. Toch is het heel spannend want je kunt niet zien wat de andere landen hebben gekookt.  Tussen de 110 gasten zitten ook de jury’s, je weet dus niet welke borden er bij de jury terecht komen. Dus elk bord moet perfect zijn!  Toen de volgende dag ieder team gekookt had kregen we de uitslag… het was ZILVER! Dat was natuurlijk hartstikke top. We hoopten dat we onze gouden plak van vier jaar geleden mochten prolongeren maar waren toch heel erg blij met de zilveren plak.

Veel tijd om feest te vieren hadden we echter niet omdat we zondag gelijk de voorbereidingen moesten treffen voor het volgende onderdeel op maandag: Cold-buffet. Dit is een totaal andere discipline dan het 3 gangen menu. Hierbij wordt er een 7 gangen menu verwacht geserveerd in een buffetvorm, dus met show-stukken en schotels en moet gedaan worden in tijdsbestek van 6 uur.  Dit ging naar ons gevoel goed en waren op een paar schoonheidsfoutjes dik tevreden.

Toen we klaar waren zijn we terug gegaan naar het hotel en hebben we een welverdiend biertje gedronken. De volgende dag, dinsdags dus, kregen we te horen dat we bij het Cold-Buffet BRONS hebben gekookt! Zeker omdat dit een nieuwe discipline  was voor ons zijn we zeer tevreden met brons!

Mijn gekookte wedstrijden:

2009 : SVH Nederlands kampioenschap leerling : 3e plek.
2010 : Asperge amuse wedstrijd in Zeeland  : Publieksprijs gewonnen .
2010 : Jong Talent – Jeune Talent Trophée Auguste Escoffier Benelux : 2e plek.
2010: Geselecteerd Nationaal jeugd team onder leiding van Wynand vogel 
2011: NK horeca : Nederlands kampioenschap jonge koks onder 25 jaar : 1e geworden Nederlands kampioen 2011.
2011: Koude klasse event TT culinair  junioren onder 24 jaar :  3e plek, 
2011: Finale plaats bereikt asperge amuse wedstrijd in Zeeland .
2011: Callebout chocolade dessert trofee : 2e plek .
2011: Jong talent van de toekomst bokaal 2011 : 1e plek 
2011: Global Chefs Challenge Europese kampioenschappen in Boedapest  : 1e plek Europees kampioen ( met Guido Panjer)
2012: NK koude klasse junioren tot 24 jaar : Goud Ere plek nationaal kampioen koude klasse junioren 2012.
2012: Koude klasse junioren onder 24 jaar TT event in Assen : 1e plek 
2012: Koude klasse junioren onder 24 jaar TT event in Assen : 2e plek 
2012: Koude klasse junioren onder 24 jaar TT event in Assen : 3e plek
2012: Global Chefs Challenge wereld kampioenschappen in Seoel Zuid-Korea : 4e plek van de 93
2012: Jong Talent van de toekomst bokaal 2012 : 3e plek
2012 : Olympiade der köche IKA Olympische kook spelen  in Erfurt Duitsland koude klasse : bronzen medaille ( nationaal jeugdteam)
2012 : Olympiade der köche IKA Olympische kook spelen  in Erfurt Duitsland warm koken : zilveren  medaille ( nationaal jeugdteam)
2013 : Sligro parel wedstrijd: 1e plek goud 
2013 :  Hans Bueschkens Europese kampioenschap Boedapest Hongarije:2 plek zilver. 
2014 : Geselecteerd voor Nationaal team 
2014 : NK Koude klasse senioren koude visschotel : 1e plek 
2014 : Koude klasse assiette : ere plek Nederlands kampioen koude klasse 2014
2014 : Culinary World cup Luxemburg koude keuken: Zilver ( nationaal team)
2014 : Culinary Word cup Luxemburg warme keuken: Zilver ( nationaal team)
2015 : Koude klasse TT Assen  senioren koude schotel: Goud 1e plek 
2016 : IKA Olympische kook spelen Erfurt Duitsland Koude keuken: Zilver 
2016 : IKA Olympische kook spelen Erfurt Duitsland Warme keuken: Goud 
2017 : Nederlands kampioen koks boven 25 jaar : 1e plek Goud 
2018 : Culinary World cup Luxemburg koude keuken: Brons ( nationaal team)
2018 : Culinary World cup Luxemburg warme keuken: Zilver ( nationaal team)
2020 : IKA Olympische kook spelen Stuttgart Duitsland Warme keuken: zilver
2020 : IKA Olympische kook spelen Stuttgart Duitsland Koude keuken: Brons

Het CTTN bestaat uit coaches Waldrik Kremer en Bert van Manen. Deelnemende chefs zijn Tom Lamers (De Kromme Dissel, Heelsum), Alfred van Dijk (Het Oude Dykhuys) Dennis van den Beld (Het Roode Koper), Jordy van Ettinger (Aan de Poel, Amstelveen), Jeroen Heemskerk (Huize van Wely) , Damian Moes (Fico, Utrecht), Davy Roord (’t Lansink Hengelo) en Roy van Geel (Kasteel de Wittenburg in Wassenaar).

IKA/Culinary Olympics wordt georganiseerd door de Vereniging van de Duitse Koks – Verband der Köche Deutschlands. (VKD) – die internationale kookwedstrijden houdt op het hoogste niveau. Sinds de eerste editie in 1900 wordt eens in de vier jaar deze competitie gehouden.

De organisatie telt 2.000 chefs en teams van 59 landen over de hele wereld en houdt zich daarbij aan het Olympisch motto #dabeiseinistalles #takingpartiseverything (erbij zijn is alles). Deze slogan is ook terug te vinden in de huidige profielfoto van de deelnemende chefs.