Tartaar van zalm met crèmesoep van raapstelen
Raapstelen zijn echte voorjaarsgroenten die ook wel eens ‘keeltjes worden genoemd. Ze zijn fris groen en hebben een licht pittige smaak. Naast een heerlijke stampot kun je er ook een heerlijke soep van maken!
Recept is voor vier personen
Tartaar van zalm
200 g verse zalm zonder huid
50 g taugé
1 sjalot
50 g Hollandse garnalen
2 el fijn gesneden bieslook
2 el creme fraiche
1 tl wasabi
2 el mayonaise
Snijd de zalm in dunne plakjes en hak deze vervolgens tot een mooie tartaar. Snijd de taugé in kleine stukjes van een halve cm. Snipper vervolgens de sjalot. Blancheer de gesnipperde sjalot en taugé kort en spoel daarna gelijk koud en meng dit met de zalmtartaar. Voeg de garnalen toe en breng de tartaar op smaak met bieslook, crème fraîche, wasabi, mayonaise, zout en peper.
Gefrituurde wonton van zalm en garnaal
4 tl zalmtartaar
4 blaadjes wontonvel (Aziatisch deeg)
1 eiwit
Leg de wontonvelletjes uit en bestrijk ze met eiwit. Leg in het midden van de vellen een hoopje tartaar en vouw het deeg diagonaal dicht. Steek dit uit met een ronde steker tot een halve maan. Druk met je vingers de overgebleven lucht uit de wontons en frituur ze in 2 minuten goud bruin.
Crèmesoep van raapstelen
5 dl groenten- of kippenbouillon
2 sjalotten, 100 gr prei
2 tenen knoflook, 75 gr boter
500 g raapstelen (gewassen)
5 dl room
1 el crème fraîche
Snijd de sjalotten, prei, knoflook, raapstelen fijn en fruit ze met boter aan in een diepe
pan. Blus af met de room, bouillon en crème fraîche. Draai dit fijn in een blender
wanneer de prei en de raapsteeltjes gaar zijn. Breng de soep op smaak met zout en
peper. Verwarm de soep voor het serveren tot hij kookt en sla hem luchtig met een
staafmixer.
Garneer in het midden van een diep bord een mooi taartje van tartaar van zalm. Garneer optioneel af met parels van yuzu, mayonaise van raapstelen en verse takjes raapstelen.
Eet smakelijk!