Skrei kabeljauw met roerei en raapsteeltjes

Begin januari is het seizoen van de Noorse Skrei kabeljauw van start gegaan. Het seizoen begint bij de eerste volle maan van het nieuw jaar en loopt eind maart of begin april af.  Sinds mensenheugenis voltrekt zich op dezelfde plaats en tijdens dezelfde periode een natuurlijk wonder ter hoogte van de Noorse kusten. 

De naam skrei is afkomstig van het Noorse woord voor zwerver (skreid) en slaat op de lange tocht die de vis elk jaar maakt. Skrei is een volwassen winterkabeljauw die op het punt staat te paaien. De vis leeft in de Barentszzee en één keer per jaar gaan ze op zwerftocht. Dan zwemmen ze ruim 800 kilometer naar het zuiden, naar de Lofoten-eilanden om er te paaien en kuit te schieten. Het water is er warmer door de warme golfstroom. Op geen enkele andere plaats ter wereld vindt deze gebeurtenis plaats en kun je deze kabeljauwsoort terugvinden.

Zoals wij hier in Nederland de eerste ‘Hollandse nieuwe’ vieren is de komst van de Skrei in Noorwegen een nationale feestdag. De traditie is dat de kinderen elk jaar de aankomst van de Skrei in de vissersdorpjes aankondigen. Vanaf dat moment, na lange dagen en nachten wachten, haasten alle boten zich naar open zee om deze vis te vangen, voordat hij de noordelijke IJszee bereikt. De vangst is gereguleerd met vergunningen en aan quota gekoppeld, zodat er ook de volgende jaren nog genoeg zal zijn.

Het recept is voor vier personen.

Crème van wortel
3 grote winterwortels, 2 sjalotten, 3 dl room, 1 tl kurkuma, 1 tl kerrie, zout en peper

Schil de wortels en snijd deze in kleine blokjes en snipper de sjalotjes. Fruit de sjalot en de wortel aan in een diepe pan met een beetje olie totdat de sjalot glazig is. Voeg de de kurkuma en kerrie toe en laat dit kort mee fruiten. Giet de room toe en breng het geheel aan de kook. Voeg wat zout en peper toe en laat het rustig garen tot de wortel goed gaar is. De wortel moet zacht zijn, anders wordt de crème te korrelig. Pureer alles in een blender tot een gladde crème. 

Crème fraiche
100 gr Crème fraiche

Doe de crème fraiche in een mengkommetje en sla het met een garde luchtig. Bewaar de crème fraiche in een spuitzakje om met het dresseren mooie dopjes te kunnen spuiten.

Roerei
2 eieren, scheutje ongezoete slagroom, zout en peper

Open de eieren in een mengkom, voeg een scheutje slagroom toe en breng op smaak met zout en peper. Klop het eimengsel iets luchtig en bak al roerend in een bakpan tot het ei net gaar is.

Kabeljauw
400 gr kabeljauw loin (rugstuk), 50 gr boter, olie

Kruid de filet met zout en peper.  Bak de filet in een scheutje olie rondom licht bruin op hoog vuur in een bakpan. Temper het vuur en voeg een klontje boter toe. Laat de kabeljauw zachtjes doorgaren. Schep de vis uit de pan en portioneer deze in vier gelijke stukjes.

 

Serveer het gerecht met haringkaviaar, aardappelchips en jonge (gewassen) takjes raapstelen.

 

Eet smakelijk!