Madeleines om je vingers bij af te likken

Het madeleine cakeje is een klein, licht en luchtig gebakje dat oorspronkelijk afkomstig is uit Frankrijk. De geschiedenis ervan gaat terug tot de 18e eeuw. Hoewel de exacte oorsprong van de madeleine niet volledig duidelijk is, zijn er verschillende verhalen en legendes die het ontstaan ervan proberen te verklaren.

Een populaire legende suggereert dat het madeleine koekje voor het eerst werd gemaakt door een dienstmeisje genaamd Madeleine Paulmier in de 18e eeuw. Volgens het verhaal werkte Madeleine voor Stanislas Leczinski, de hertog van Lotharingen, en ze zou het gebak hebben gemaakt als een speciale traktatie voor de hertog. Het recept zou een simpele combinatie zijn geweest van bloem, suiker, eieren en boter.

Een ander verhaal suggereert dat het madeleine koekje zijn naam dankt aan een non genaamd Madeleine, die in de 19e eeuw in het klooster van Commercy in Frankrijk werkte. Ze zou het recept hebben bedacht en het aan de lokale bevolking hebben geleerd. Het recept is in de loop der jaren gevarieerd, met toevoegingen zoals citroen, chocolade of amandelen om verschillende smaken te creëren.

Wat de ware oorsprong ook moge zijn, wij serveren het koekje vaak als friandise bij de koffie of thee.

Onze variant is met sinaasappelrasp en vanille:

100 g zachte boter
50 g amandelmeel
200 g poedersuiker
rasp van 1 sinaasappel
50 g bloem
150 g eiwit
Merg van 1 vanillestokje en
snufje zout

Meng alle ingrediënten en klop met een garde tot een iets luchtig geëmulgeerd beslag. Het lijkt iets te schiften maar dat hoort zo. Dat komt door het amandelmeel. Spuit het beslag in vormpjes en bak af in een voorverwarmde oven 9 minuten op 185 graden. Laat iets afkoelen en serveer met bijvoorbeeld chocoladesaus.

Heel veel succes en eet smakelijk!