De mooie wereld van Oostenrijk.

Ik ben Bastiaan Besaris, 30 jaar, geboren en getogen in Apeldoorn en werkzaam bij Restaurant De Kromme Dissel. Samen met Ronnie Brouwer zijn wij verantwoordelijk voor de wijnen en algemene leiding in het restaurant.

Van jongs af aan kom ik al in Oostenrijk, de typische cultuur en gastronomie spreekt mij enorm aan. Zelfs thuis koken we geregeld Oostenrijkse gerechten. Ik vind het leuk mijn passie voor Oostenrijk met mijn collega’s te delen. Je vindt me dan ook geregeld in de Kromme Dissel-keuken Oostenrijkse specialiteiten te bereiden waar wij dan bij het personeelseten van genieten. 

De liefde voor Oostenrijkse wijn begint tijdens de wintersportvakantie met mijn ouders in hotel De Gruner Baum. Een prachtig klassiek hotel, overal geweien, knisperende haarden en de geur van hout. De eigenaar nodigde ons uit voor een ‘Sontags wein’ een niet alledaagse wijn. 

Hij verraste ons met wijn uit een wijngebied dat voor mij toen nog onbekend was, de Südsteiermark. Deze streek staat bekend om zijn wereldklasse Sauvignon Blanc en Chardonnay. Deze streek ligt in het uiterste zuiden van Oostenrijk tegen de Sloveense grens. Kort door de bocht omschrijf ik de Sauvignon blanc altijd als een mooie tussenweg tussen de Franse Sancerre uit de Loire en de Nieuw Zeelandse Marlborough. Het strakke, minerale dat de Loire biedt en het citrusfruit waar Nieuw Zeeland bekend om staat.

Een ander mooi wijngebied is Sud-Steiermark, hier is het klimaat wat warmer dan de rest van Oostenrijk. Hier komt mooie fruitige Sauvignon Blanc vandaan met daar mooie frisse zuur lijn. Het landschap is erg heuvelachtig waardoor er bijzondere microklimaten ontstaan. De wijnen zie je in Nederland weinig tot niet op de kaart staan!

De wijn waar de eigenaar mee kwam was een Therese Sauvignon blanc van het Weingut Polz. Therese is een 100% Sauvignon blanc afkomstig van de Therese Hohe waarboven op deze heuvel ook een kerkje staat de Therese kapelle (Psst… super mooie trouwlocatie). De Bodem bevat veel leisteen dit geeft een heldere mineraliteit aan de wijn. Doordat de heuvel een hoogte heeft tot 420 meter, biedt deze omgeving koelte aan de druiven in de nacht. Door deze koelere nachten heeft de druif langer de gelegenheid een langere rijpingsperiode te ondergaan waardoor de aroma opbouw in de druiven intenser wordt.  

Na het drinken van deze wijn was ik  meteen verkocht en de liefde voor de bergen en cultuur werd verrijkt met de passie voor de Oostenrijkse wijn. Ik heb meerdere malen de wijnstreek bezocht en ben zeker een ambassadeur van deze streek en wil deze streek het podium geven welke deze echt verdiend.

Ik sluit graag af met een mooi gezegde vanuit Oostenrijk.

Mit Ruhe kommt sie immer so weit.

Bastiaan Besaris

Ass. Maître Sommerlier