Praleucine® & Caesar Salade à la Tonny

Eiwitrijk eten met het nieuwe PRALEUCINE® concept
Heb je al gehoord van PRALEUCINE® ? Dit nieuwe concept is ontwikkeld om spieren fit en krachtig te houden,
zodat je als je ouder wordt of last krijgt van de spieren toch kunt blijven genieten van de alledaagse dingen.

Dit project is bedacht door Patrick Tassignon. Ik kende hem een beetje van de sportschool in mijn woonplaats. Maar toen Patrick bij ons vorig jaar in het restaurant te gast was raakten we in gesprek. We kwamen erachter dat we dezelfde passie deelden, namelijk de liefde voor mooie producten en heerlijke smaken. Ieder met zijn eigen achtergrond, ik vanuit de horeca, en Patrick vanuit de voedingsindustrie, besloten we dat lekker eten een moment van samen zijn en tot rust komen is, met een maaltijd bereid met zorg en liefde. In De Kromme Dissel koken we spannende gerechten, vaak eiwitrijk, afgewisseld met vis en vlees aangevuld met een diversiteit aan groenten uit het seizoen. Dit doen wij vanuit onze
smaak en dat is onze stijl. Dit past dus perfect in het concept.

Het PRALEUCINE® concept bestaat uit een combinatie van eiwitrijke voeding, oefeningen om het bewegen te stimuleren en heerlijke pralines met vitamine D en leucine. Het concept zorgt ervoor dat je spieren hun kracht behouden tijdens het ouder worden. Met krachtige spieren blijft je langer fit, herstel je sneller na ziekte of een operatie en heb je minder kans op vallen.

Zoals de pralines een beloning zijn op een dagelijkse workout kan een diner in De Kromme Dissel een beloning zijn voor een langere termijn doelstelling. We zijn een samenwerking opgezet waarin we elkaar kunnen versterken. In het RTL4 programma ‘Lekker in je Vel’ dat op 27 en 28 maart wordt uitgezonden vertelt Patrick meer over dit nieuwe concept en zullen wij een paar eiwitrijke gerechten koken.

Neem ook eens een kijkje op de website van PRALEUCINE® voor nog meer inspiratie!

Eén van die eiwitrijke gerechten die we maken op tv is een caesar salade,
maar dan op mijn eigen manier.
Tonny Berentsen

Marinade van kruiden en knoflook
2 ½ deciliter olijfolie
1 tak rozemarijn
1 tak thijm
1 teen knoflook
Snuf zout
5 draaien peper

Mix alle ingrediënten in een blender of met een staafmixer.

Gepofte cherrytomaatjes
20 cherrytomaatjes
2 lepels marinade van kruiden en knoflook (zie recept)
Marineer 20 cherrytomaatjes met 2 lepels van de kruiden- en knoflookmarinade , peper en
zout. Verwarm de oven op 200 ℃ en pof de tomaatjes gedurende 2 à 3 minuten.

Gemarineerde Kippendijen
400 g kippendij (met of zonder huid, botloos)
Marinade van kruiden en knoflook (zie recept hierboven)
Peper en zout

Marineer de kippendijen met de marinade, breng op smaak met zout en peper en laat dit
een 2 uur intrekken. Bak de kippendij a la minute met weinig olie op middelhoog vuur
gelijkmatig bruin. Snijd de kip na het bakken in mooie plakjes.

Mayonaise van ansjovis
10 st ansjovisfilet op olie
50 dl zonnebloemolie
2 eidooiers
½ el mosterd
6 druppels worcestersaus
½ wittewijn azijn

Snijd de ansjovisfilets fijn en meng met azijn, eidooier en mosterd. Meng met een garde en voeg druppelsgewijs de zonnebloemolie toe. Breng op smaak met peper en zout.

Gepocheerd ei
4 eieren
1 Scheut azijn

Breek 4 verse eieren en bewaar in een klein kommetje. Breng een pannetje water met zout, een snuf zout en een scheutje azijn aan de kook, maak een draaikolk in het water en laat één voor één de eitjes erin zakken. Draai nu het vuur laag en rustig pocheren voor 4 min. Breng hierna op smaak met verse peper en grof zeezout.

Gefrituurde kappertjes
4 eetlepels kappertjes
0.5 liter frituurvet
Zout

Dep 4 eetlepels met kappertjes droog tussen keukenpapier, frituur op 160 graden totdat al het vocht uit de kappertjes is (met deksel in verband met het opspattende vet!). Zout lichtjes na en bewaar in een luchtdicht bakje.

Bosuitjes
1 bosje bosui
1 eetlepel olijfolie

Snijd de bosuitjes ongeveer 10 cm lang en blancheer in water met zout voor 3 minuten, snijd de bosuitjes over de lengte doormidden en brand af met een gasbrander. Smeer in met olijfolie en zout lichtjes na.

Gegrilde mini kropsla
4 stuks little gem (mini kropsla)

Halveer de slakropjes en smeer in met olijfolie, grill in een droge pan op hoog vuur. Haal ze uit de pan als de slakropjes aan elke kant zijn gekleurd, en snijd ze dan in tweeën.

Croutons
4 sneetjes witbrood zonder korsten
1 eetlepel kruiden en knoflook olie

Snijd mooie puntjes van ongeveer 10 centimeter lang en smeer in met de kruiden- en knoflookmarinade. bak deze +/- 10 minuten krokant af op 160 ℃ in een heteluchtoven.

Afmaken en opdienen
Dresseer de gegrilde little gem in het midden van het bord, snijd de kippendijen in mooie plakken en leg als een waaier. Verdeel de tomaatjes, gemarineerde artisjokharten en gebakken oesterzwammen over de salade. Leg voorzichtig het gepocheerde ei naast de kip, werk de salade af met krullen parmezaanse kaas, gefrituurde kappertjes, croutons en de ansjovis mayonaise .Werk het geheel af met takjes verse kervel.

Bon appetit!