Wilde zeebaars met salade van komkommer

We hebben voor de warmere dagen een lekkere salade gemaakt met komkommer, zeebaars en mozzarella. Het leukst is om de komkommer zelf op te kweken ook al is de komkommer niet de makkelijkste plant, het is wel heel leuk om te proberen. Ze maakt mooie grote planten met weelderige bladeren en dan krijg je ook de kleine gele bloempjes die je ook op kunt eten. En als het goed gaat kun je er veel van oogsten. Zaaien doe je van half april tot half mei. Oogsten vanaf half juli tot einde zomer.

Recept voor vier personen.

Gebakken zeebaars
800 gram lijn gevangen zeebaars filet
neutrale bakolie
zout en peper

portioneer de zeebaars in porties van ongeveer 200 gram
Bak dan de moten zeebaars eerst op de huidkant op een zacht vuurtje krokant.
Draai de vis om en laat dit nog 2 minuutjes zachtjes garen.

Avocadocrème
2 rijpe avocado’s
1 sjalot (fijngesneden)
1 knoflookteen (
fijngesneden)
100 g roomboter

Glaceer de sjalot en knoflook op een zacht pitje tot ze gaar zijn en giet ze in een zeef. Snijd de
avocado in de lengte doormidden en haal de pit eruit. Pel de vruchten schoon en snij ze in grove
stukken. Bak in een koekenpan de sjalot en knoflook even aan en voeg de avocado toe. Schroei de
avocado kort aan en koel deze snel terug in de vriezer, zonder deze te bevriezen. Wanneer afgekoeld,
glad draaien in een keukenmachine of met een staafmixer. Breng op het laatste moment de
crème op smaak met zout en peper.

Parelcouscous
20 g gehakte peterselie
3 dl groentebouillon
100 g parelcouscous
Scheutje olijfolie

Verhit de olijfolie in een pan met deksel en bak de parelcouscous al roerend 1 minuut op middelhoog
vuur. Voeg de bouillon toe, zet het vuur laag en kook de parelcouscous, afgedekt, 13 – 15
minuten. Giet indien nodig af. Roer daarna de korrels los en laat zonder deksel uitstomen. Breng op smaak met gehakte peterselie zout en peper.

Komkommerdressing
1 komkommer
4 gr xantana op 50 cl
Sap van 1 limoen

Pureer de komkommer in de sapcentrifuge en zeef het vocht.
Maak het sap op smaak met limoensap, zout en peper en bind af met xantana

Salade
4 kleine bollen mozzarella
1 komkommer
komkommerbloemen
Oesterblaadjes
French dressing

Schil de komkommer en rasp deze tot spaghetti en breng op smaak met french dressing. Marineer de mozarella met zout en peper. Garneer het gerecht met oesterblaadjes en komkommerbloemen.

Eet smakelijk!