Naam: Ronnie Brouwer
Geboren op 8 april 1973
Functie: Maître sommelier

Wijnmeester en sommelier Ronnie Brouwer

Al sinds 2011 werkt Amelander Ronnie Brouwer bij Restaurant De Kromme Dissel in Heelsum. Na zijn opleiding ‘Vinoloog’ in Maaren trok hij het land in en werd sommelier in restaurant Merlet in Schoorl. 

Door de jaren heen werkte Ronnie met topsommeliers als Thérèse Boer van De Librije en Peter Klosse in de Echoput. Hij leerde verfijning en finesse en creëerde een eigen stijl. Ronnie staat bekend om zijn uitdagende maar heerlijke  wijn-spijscombinaties. 

“Ik kies niet graag voor allemansvriendjes. Een wijn moet iemand passen. Daarvoor moet je het gezelschap kunnen inschatten, net als elk individu. Een wijn bij een gerecht kiezen is eenvoudig. Maar de tweede stap, de wijn kiezen die iemand ook lekker vindt, vraagt ervaring en kennis van wijnen en alles eromheen. Sommelier zijn is de optelsom van ervaring, kennis en smaken, gerechten en mensen” aldus Ronnie Bouwer.

Niet alleen de gasten van De Kromme Dissel zijn zeer enthousiast over Ronnie’s wijnkeuzes en manier van presenteren maar deze kwaliteiten worden ook in Restaurantgids Gault & Millau gezien. In 2017 wordt hij verkozen tot sommelier van het jaar. Deze prachtige titel verdien je niet zomaar! 

De gids schrijft: Zijn trefzekerheid is bijna honderd procent to the point en klantgericht, alles staat bij hem in het teken van gastvrijheid. En hoewel hij zelf vindt dat perfectie niet bestaat, slaagde hij er tijdens onze bezoeken aan De Kromme Dissel geregeld in om die aan tafel te presenteren. Zonder gebral en gebrul, wel met beleid en beleving op hoog niveau. Zijn keuzevrijheid is groot, getuige de uitstekende wijnkaart die hij samenstelde.

In 2018 wordt Ronnie uitgedaagd voor de Meesterproef Sommelier, dat hij zeer overtuigend weet te behalen.  “Ronnie is een Wijnmeester met een duidelijke visie die in zijn Masterclass met het thema; Nederland-Duitsland perfect tot uiting kwam. De keuze voor de verschillende wijnen, de ‘risico’s’ die hij hierin durft te nemen, tonen aan wat een professional en vakman hij is.” (aldus de SVH delegatie)

Ronnie:  “Trots ben ik op ons vak en de titel SVH Wijnmeester ga ik vooral gebruiken om collega’s te enthousiasmeren voor kwaliteit in gastvrijheid. Na eerder behaalde diploma’s is het prachtig mijn carrière te bekronen met het hoogst haalbare in ons vakgebied: een Meestertitel.”

In De Kromme Dissel is Ronnie naast sommelier ook maiître en hoopt er nog lang mooie wijn spijscombinaties te mogen maken.

Wij hebben Ronnie 10 vragen gesteld: