Kim's kaaswagen

Ze zeggen weleens: een restaurant met een Michelinster is een omweg waard. Dat geldt zeker voor veel van onze gasten, die graag die extra omweg maken om na het diner te genieten van onze kaaswagen.

Met een assortiment waarbij menig liefhebber zijn vingers aflikt, biedt de kaaswagen een keur aan smaken. De kazen komen uit alle windstreken: Frankrijk, Zwitserland, Engeland, en natuurlijk ook Nederland. Op de wagen liggen gemiddeld 40 zorgvuldig geselecteerde kazen, keurig gesorteerd op blauwschimmel, roodschimmel, geit, hard, zacht, en meer.

Wat sommelier Ronnie over wijn weet, weet onze fromager Kim over kaas. Of je nu een kaaskenner bent of gewoon nieuwsgierig,
het moment waarop de kaaswagen door het
restaurant rijdt, blijft onvergetelijk.

Kim is altijd al dol geweest op kaas, en bij De Kromme Dissel kreeg zij de kans om zich volledig in haar passie te verdiepen. Als je haar vraagt welke kaas ze het lekkerst vindt, kan ze eigenlijk niet kiezen. Elke kaas heeft een eigen verhaal en, belangrijker nog, een unieke smaak.

Onze oude kaaswagen heeft tientallen jaren trouw dienstgedaan, maar was nu echt toe aan vervanging. Het bleek echter niet eenvoudig om een nieuw exemplaar te vinden; een kaaswagen is immers een zeer specifiek meubelstuk. De oplossing kwam dichterbij dan we dachten, toen we kennismaakten met onze nieuwe buurvrouw: Elvire.

Elvire Bossenbroek, buurvrouw en meubelmaker vertelt:

Toen we in Heelsum kwamen wonen, ontdekten we dat recht tegenover ons huis Hotel Klein Zwitserland lag, met daarachter een verborgen parel: een sterrenrestaurant. Hoe handig! Een goed restaurant aan de overkant van de straat. Het duurde dan ook niet lang voordat we de oversteek maakten en werden ontvangen door maître Ronnie Brouwer. Wat hebben we daar genoten – het bleef zeker niet bij één keer!

Tijdens één van onze bezoeken raakte ik in gesprek met Ronnie over mijn beroep en passie. Na de kunstacademie heb ik me gericht op design en grafische vormgeving, maar de laatste jaren ligt mijn focus op fijnhoutbewerking. In dit ambacht kan ik mijn creativiteit en gevoel voor vorm perfect kwijt, wat resulteert in unieke, handgemaakte meubels. Op mijn telefoon liet ik enkele eerdere projecten zien, en Ronnie was direct geïnteresseerd.

“Heb je ook handtastafeltjes in je assortiment?”

Euh… handtastafeltjes? Is dat wat ik denk dat het is? Ja dus! De oude tafeltjes in het restaurant waren door de jaren heen beschadigd of hadden losse pootjes. Niet veel later mocht ik een offerte maken en ging ik aan de slag met deze bijzonder kleine maar belangrijke tafeltjes.

De kaaswagen: een uniek project

Tijdens een heerlijk diner – uiteraard weer bij De Kromme Dissel – kwam de volgende vraag: “Zou je een kaaswagen voor ons kunnen ontwerpen?”

De oude kaaswagen was duidelijk aan vervanging toe, en het leek een eenvoudig project, maar dat bleek al snel niet het geval. Het maken van een functionele en stijlvolle kaaswagen is een stuk complexer dan het op het eerste gezicht lijkt.
Samen met Kim, de fromager van De Dissel, zijn we aan de slag gegaan met het ontwerp.
Ze gaf precies aan welke praktische zaken essentieel zijn: koeling, opbergruimte en een goede presentatie van de kazen. Ik heb haar input vertaald naar een ontwerp dat niet alleen functioneel is, maar ook perfect aansluit bij de ambachtelijke sfeer van het restaurant.

Het resultaat is een prachtige kaaswagen met een elegante uitstraling, voorzien van alle benodigdheden om de kazen optimaal te bewaren en te presenteren. Omdat Kim zo nauw betrokken was bij dit project, noem ik het met trots: Kim’s Kaaswagen.

Ik voel me helemaal thuis bij De Kromme Dissel en ben ontzettend trots op deze mooie samenwerking! Het is een eer om mijn vakmanschap te mogen bijdragen aan een plek waar kwaliteit en beleving centraal staan.

Tip: op mijn Facebookpagina zie je het hele
proces van het maken van de kaaswagen.