Exclusieve kaviaar proeverij in De Kromme Dissel wordt eerst voorgeproefd

Met het team van De Kromme Dissel zijn we altijd op zoek naar leuke nieuwe items op de kaart. Deze keer presenteren we met trots een exclusieve proeverij van drie soorten kaviaar, verzorgd door de gerenommeerde kaviaarmaker Caviar By Akef. De proeverij bestaat uit de verfijnde smaken van Baerii, Oscietra en Imperial-kaviaar. 

Kaviaar, ook wel bekend als “het zwarte goud”, staat al eeuwenlang bekend als een delicatesse vanwege zijn verfijnde smaak en luxueuze uitstraling. Bij De Kromme Dissel hebben we deze reputatie naar een hoger niveau getild door de proeverij van Persian Caviar te introduceren.

Terug in de tijd.

Oneil, accountmanager van Persian Caviar, belde ons op en wilde hun kaviaar aan ons laten proeven zoals vele leveranciers in eerste instantie zich aanmelden. We waren in het begin wat sceptisch “weer een nieuwe leverancier die iets verkopen wil” maar we gaven hem het voordeel van de twijfel. Brandon en ik (Sierk) zaten in de Staphorster kamer en kregen verschillende soorten te proeven. De baerii, Oscietra en Imperial hadden allemaal specifieke eigenschappen in smaak, structuur en zelfs in kleur konden we de soorten onderscheiden. We werden enthousiast en geïnspireerd door de smaken en de verhalen achter de soorten!

Een nieuw idee geboren.

Dit was de oorsprong van een nieuw idee! Als we zo’n proeverij als deze nou aan onze gasten konden aanbieden, hadden we natuurlijk iets moois en unieks in Nederland!

Om de proeverij in stijl te kunnen presenteren ontwikkelen we samen met Bram Dekkers van Canvas for Chefs, een jonge nieuwe maker van hoogwaardig servies voor de gastronomische wereld, een speciaal servies voor de proeverij dat tot in detail is uitgedacht en de proeverij naar een next level tilt! We moesten even geduld hebben voor we konden beginnen met de proeverij omdat het servies natuurlijk eerst 3d gecreëerd en geprint moest worden. Om vervolgens echt van klei af te bakken. Het was het wachten waard want het was fantastisch om de proeverij live te serveren!

 

Kaviaar tasting voor het hele team

Omdat het hele team de achtergrondinformatie moet kennen en hoe de gasten de proeverij het beste kunnen eten en beleven, organiseerden we zaterdag 9 september een tasting voor het hele team. Oneil voorzag de proeverij met informatie en boeiende verhalen terwijl we genoten van de heerlijke smaken van de kaviaar. Onze Maitre sommelier Ronnie Brouwer schonk Champagne en Wodka om ook de wijn/ spijs combinaties te kunnen proeven.

Als klap op de vuurpijl, kregen we van Persian Kaviaar een zeer exclusief product te proeven: de Albino Oscietra kaviaar. Deze witte kaviaar is niet gekweekt en is dus heel zeldzaam en uitzonderlijk We voelden ons vereerd en genoten van deze luxe maar leerzame proeverij!

Wat hebben we geproefd?

Premium Baerii kaviaar: Romige elegantie

De delicate en romige textuur is waar alle kaviaar liefhebbers naar hunkeren, de elegante en onderscheidende smaak van de Baerii is perfect. Dit ook door zijn elegant smaakpalet gecombineerd met wat crème fraîche en een blini, dat is waar mensen van dromen!

De Premium Baerii kaviaar komt van de Acipenser Baerii steur, ook wel bekend als de Siberische steur. Deze steur moet op zijn minst 3 jaar oud zijn mocht het een gemiddelde gewicht van tussen de 1 – 3 kg aan kaviaar produceren. Met een lengte van 100 tot 150 cm en een gewicht tot 25 kg is dit de kleinste soort steur die onze kaviaar produceert. De Siberische steur produceert ook het kleinste formaat eitjes.
Premium Baerii kaviaar van Persian Caviar staat bekend om zijn kenmerkende donkerbruine tot zwarte kleur. Meest kenmerkende smaken van deze soort zijn romig en ziltig. Veelal gebruikt door top horeca en kenners om een heerlijk visgerecht af te maken.

Premium Osciëtra kaviaar: De optimist
De verfijnde nootachtige smaak van de Osciëtra kaviaar past perfect bij een glas champagne. De mooi moment brengt energie met zich mee en met deze kaviaar brengen wij bijpassende energie naar jou toe. Net zoals hoe jij elke dag iedereen opfleurt, zal deze kaviaar jouw dag opvrolijken!
Onze Premium Osciëtra kaviaar komt van de Acipenser Gueldenstaedtii steur, ook wel bekend als de Diamant steur. Deze steur moet op zijn minst 4 jaar oud zijn mocht het een gemiddelde gewicht van tussen de 1,5 – 5 kg aan kaviaar produceren. Met een lengte van 100 tot 250 cm en een gewicht tot 35 kg is dit de middelmaat van de soorten steuren die onze kaviaar produceren. De Diamant steur produceert Osciëtra kaviaar met diameter van 2 – 3.5 m.

Premium Osciëtra kaviaar van Persian Caviar staat bekend om zijn kenmerkende diep donkerbruine tot donker olijfgroene kleur. Meest kenmerkende smaak van deze soort is verfijnd nootachtig. Veelal gebruikt door top horeca en kenners om een waardevolle toevoeging aan het gerecht toe te voegen.

Premium Imperial kaviaar: Verbaas de baas
Je weet precies wat je wilt, en dit is Imperial. De milde, nootachtige en licht kruidige smaak met de onovertroffen textuur van de Imperial past perfect bij iedere gelegenheid. De perfecte combinatie voor een netwerk evenement- of executive diner.

Onze Premium Imperial kaviaar komt van de Acipenser Schrenkii – Huso Dauricus steur, ook wel een Hybrid soort steur. Deze steur moet op zijn minst 4 jaar oud zijn mocht het een gemiddelde gewicht van tussen de 1.5 – 5 kg aan kaviaar produceren. Met een lengte van 150 tot 300 cm en een gewicht tot 40 kg is dit een grotere soort steur die onze kaviaar produceert. De Hybrid steur produceert ook de één na grootste eitjes.

Premium Imperial kaviaar van Persian Caviar staat bekend om zijn kenmerkende lichtbruine tot goudglans kleur. Meest kenmerkende smaken van deze soort zijn mild romig en licht pittig.

In onze kaviaar proeverij bouwen we de smaak op met de Baerii, Oscietra en als laatst proef je de Imperial kaviaar. Wij gebruiken de Persian Caviar By Akef omdat deze in vergelijking met andere soorten die we vaak gebruikten veel verfijnder zijn van smaak en structuur. Elk type kaviaar wordt zorgvuldig geselecteerd en met de grootste precisie bereid, zodat de gasten kunnen genieten van een ongeëvenaarde kaviaar ervaring. Met de Imperial-, Baerii- en Oscietra-varianten wordt een scala aan smaken en texturen verkend, en elke hap is een moment van puur genot. We serveren de kaviaar met de traditionele garnituren: blinis, zure room en bieslook.

 

Wist je dat?
Men zegt dat je kaviaar moet eten van de hand. Het is een traditie die teruggaat tot de oudheid. Het wordt gedaan om de delicate smaak van de kaviaar niet te verstoren door het gebruik van metalen lepels of ander bestek. Doordat dit het enige plekje op je lichaam is dat porie vrij is en dus smaakvrij, kan men de subtiele nuances van de kaviaar beter ervaren.

Recept blini’s

Dit recept voor blini is snel en makkelijk te maken. Ze smaken heerlijk en worden mooi luchtig! Serveer ze met kaviaar, zure room en bieslook. Ook kun je er bijvoorbeeld met zalmeitjes of haringkaviaar leuke iets goedkopere borrelhapjes van maken!

  • 100 gr bloem 
  • 100 gr boekweitmeel
  • 0.5 zakje gedroogde gist (à 7 gr)
  • 2 eieren
  • 200 ml melk
  • Snuf zout
  • Klontje boter om in te bakken

Verwarm de helft van de melk tot ongeveer 35 graden, los hier de gist in op. Meng in een mengkom de eieren, bloem, meel en de twee delen melk.

Laat het beslag een kwartiertje staan, roer het nogmaals goed door en giet het beslag in een spuitflesje (hier kun je goed mee doceren). Vet een poffertjespan in met behulp van een kwast met boter en bak de blini mooi goud bruin.

Eet smakelijk!