Jeroens winter cocktail

Jeroen Meijer 8e plaats bij de gastvrijheidsprijs 2022

Tijdens het Lekker500 evenement op 31 oktober werd de winnaar van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2022 bekend gemaakt. Jeroen Meijer, chef de rang van De Kromme Dissel eindigt op een mooie 8e plaats!

Het parcours van de wedstrijd begon in al maart 2022 toen de inschrijving werd opengesteld. Het eerste wedstrijdonderdeel was een theorieproef en wijn-spijsproef in april. De tien overgebleven finalisten kregen in de zomermaanden bezoek van de jury in het restaurant waar ze werken. Zij werden tijdens een maaltijd beoordeeld in hun rol van hoofdgastvrouw of hoofdgastheer. Ook werden ze bij dit bezoek uitgedaagd een bijzondere cocktail te creëren met de Hennessey cognac. Al weken van te voren was Jeroen aan het experimenteren en mocht de rest van het team de cocktails proeven. Zo is de cocktail met z’n allen gefinetuned tot een heerlijk resultaat.

Het wedstrijdtraject vervolgde zich op 26 september. Hier werden de laatste praktijkproeven gehouden die bestonden uit diverse (verkoop)technieken en serveren en de tafelbereiding van het schoonmaken van een kreeft en deze presenteren in een salade. Dit heeft Jeroen met chef Tonny bijna dagelijks geoeffend omdat de kreeft toen in het menu zat. Dus dat kwam heel goed uit!

Ook werden de kandidaten geïnterviewd door de jury, was er een profielgesprek met een journalist. Wedstrijdarena was traditiegetrouw ROC Mondriaan International Hotel and Management School in Den Haag.

De bekendmaking van de winnaar van de Hennessy Gastvrijheidsprijs 2022 vindt plaats op 31 oktober 2022 tijdens de lancering van Lekker500 editie 2023.
Jeroen geeft zijn wedstrijdrecept prijs voor de koude dagen van de winter. En het is heel lekker!
Benodigdheden:

  • Mixglas (grootglas)
  • Barlepel
  • Hawthorn zeef
  • Theezeef
  • Maatbeker
  • Vijzel
  • Martini glas

Ingrediënten

5 cl Hennessy VS
2 cl Hooghout honing bitter
1,5  cl Vlierbloesem Cordial
1 cl Yuzu sap
1 cl Honing siroop 2:1*
2 Dashes Angostura Bitter
1/4   Vanillepeul
1 /2  Longpepper

Vijzel een kwart vanillepeul met een halve longpepper, 1cl hooghout bitter.
Voeg de rest van de ingredienten toe aan de mixglas. Doe hierbij 2 barspoons van de gevijzelde vanille en longpepper bij. Doe het mixglas vol met ijs en roer dit ongeveer 30 sec door. Gebruikt de Hawthorn zeef samen met de theezeef om te schenken in een Martini glas.

Garneer het glas met een vanille peul en gedroogde sinaasappel

* Honingsiroop maak je eenvoudig door een pan met water in de verhouding 2 honing en 1 water te mengen en vervolgens af te laten koelen.