Een bruisend aperitief voor de feestdagen!

We gaan alweer richting het einde van het jaar, de winkels komen in de kerststemming. En wat zeker bij ons horecamensen begint te kriebelen, het is weer tijd voor lekker tafelen met de donkere dagen! Zeker de voorpret na een diner is altijd zo leuk, zeker als de start eindelijk daar is met het heffen van het glas van ‘s werelds geniaalst bereid druivensap. Champagne! Het feest kan beginnen.

Champagne, een woord dat al direct gedachten opwekt van feest en gezelligheid.
Hoe feestelijk is het moment ook wel niet wanneer er een kurk van de fles knalt! Altijd een start van iets moois, het dopen van een boot, het begin van het nieuwe jaar of bij het begin van een diner bij De Kromme Dissel!

Een goed glas mousserende wijn is naast verschrikkelijk lekker ook erg functioneel voor het begin van de maaltijd. Het geeft je mond een heerlijk verfrissend gevoel, wekt je eetlust op en brengt je direct in de stemming! Champagne is verreweg de bekendste mousserende wijn wat mede te danken is aan de monnik Dom Pérignon, die de kwaliteit mousserende wijn aanzienlijk heeft verbeterd. Een paar herkenbare eigenschappen van een glas Dom Pérignon zijn: een erg fijne en zachte mousse, erg zuiver van smaak en een hoge complexiteit.

De Champagnestreek staat ook bekend om haar marketingmachine, die het product Champagne wereldwijd groots heeft neergezet. Het Champagne instituut heeft zelfs mooie cijfers over wat hun grootste concurrenten zijn. Je denkt snel aan Cava of Franse Crémants maar beiden zijn dit bij lange na niet. De grootste concurrenten zijn bloemen en chocolade. En ver daarachter andere wijn.

Het succes van Champagne overschaduwt hierdoor ook vaak andere prachtige mousserende wijnen uit bijvoorbeeld Spanje en Duitsland. Ten onrechte wordt bijvoorbeeld een Cava weleens Spaanse Champagne genoemd of Sekt een Duitse Champagne. Ter verduidelijking: Champagne is een gebiedsaanduiding en heeft daardoor niets te maken met landen als Spanje en Duitsland. De benaming van de techniek die gebruikt wordt, méthode Champenoise, is, om misverstanden te voorkomen,veranderd in méthode traditionelle.

Goede Cava is een product dat zeker zoveel aandacht en waardering verdient als Champagne. Cava wordt meestal gemaakt van de xarel-lo druif, afkomstig van oude wijnranken. De betere Cava’s worden lang ‘op de gist’ in de kelders gelagerd en heeft daarom een heerlijk rijpe geur en een enorm fijne mousse; kleine bubbels die een feestje maken in de mond van een ieder die zo’n mooie Cava tot zich neemt. Deze betere exemplaren zijn te herkennen aan een zwarte sticker bovenop de fles
Voor het kopen van een mooie fles mousserende wijn is het altijd raadzaam om bij de verkoper te vragen hoe lang de wijn op de fles heeft gerijpt. Dit heeft enorm veel invloed op de bubbel hoe langer de rijping hoe fijner de mousse.
Als dit minder dan 3 jaar is of laat staan dat de koolzuur net als bij frisdrank is toegevoegd, zou ik direct op zoek gaan naar een andere fles. Er is veel moois te koop en vaak voor ook slechts een paar euro extra dan een matige of slechte variant.
Fijne feestdagen en laat de flessen mousserende wijn maar knallen!
Proost!