Een dag werken in de bediening van De Kromme Dissel. Hoe ziet dat nou eruit? Vandaag neem ik u mee met een kijkje achter de schermen van het begin tot aan het eind.
Tekst: Kaj Hendriks

10:00 uur
De dag begint natuurlijk met een kopje koffie. Er wordt even bijgepraat met elkaar en de agenda wordt gecheckt hoeveel lunch en diner gasten we mogen ontvangen. Iedereen krijgt een taak en we gaan aan de gang. De stoep wordt geveegd, het linnen wordt gestreken, de servetten gevouwen, het bestek en de glazen blinkend opgepoetst en ingedekt. In het office wordt het uitvraagbord geschreven waar de gereserveerde tafels
een nummer toegewezen krijgen. De specifieke wensen en allergenen worden hierbij vermeld zodat de koks daar al bij binnenkomst van de gast rekening mee kunnen houden. De botertjes worden op de tafels gezet zodat deze op temperatuur kunnen komen alvorens de gasten arriveren.

12:00 uur
De wijnen die geschonken worden in het arrangement staan geproefd klaar. Er wordt gecheckt op smaak en temperatuur. De wijn mag natuurlijk geen afwijking hebben laat staan kurk! De lunch begint wanneer de eerste gasten worden ontvangen. Als aperitief schenken we natuurlijk het liefst Champagne om de sfeer er goed in te krijgen. Dan komt de chef aan tafel voor het menu en vervolgens gaan we los. Per gang bakken wij achter de schermen het brood vers af. We schuiven onopvallend de stoel van de gast aan en schenken voldoende bij.We proberen de gast zoveel mogelijk te lezen naar waar er behoefte aan is. Zo wordt een zakelijke gast wat meer met rust te laten en een wat stillere tafel wat los te krijgen. Dit is ook een beetje het spel dat we spelen. Met als doel dat iedere gast met een mooie herinnering het pand verlaat.

17:00 uur
Tijd om te eten. De keukenbrigade doet altijd goed z’n best een mooie maaltijd voor het team te verzorgen. Met deze lange dagen is het natuurlijk belangrijk goed te eten. We hebben geluk met de filosofie van onze chefs ”als je niet goed kan koken voor je team, kun je het ook niet voor onze gasten” Het is heus niet luxe maar wel met liefde bereid.

17:30
Na het eten zetten we nog snel de laatste puntjes op de i. We checken de opgedekte tafels, vervangen de kaarsen en op de haarden leggen we nog een extra blokje hout. Nu zijn we klaar voor het diner en gaan onze gasten weer een prachtige avond bezorgen.

23:30
Na een mooie avond en de laatste gasten de deur uit zijn maken wij het restaurant weer netjes. Wit linnen op de tafels, de haard laten we doven en de kaarsen blazen wij uit. Onze dag zit erop wij sluiten gezellig af met een drankje en soms een hapje, lekker een nacht slapen en de volgende dag mogen wij weer fris en fruitig de gasten blij maken.