Terug

Brouwer’s Wijnpraat: Witte wijn

ronnie witLangs een klein trappetje naar beneden moet ik gebukt de massieve houten deur open maken om in mijn domein te komen.

Linksaf staan de grote jongens uit Frankrijk, dan de Spaanse toppers en vervolgens al het mooie uit Zuid-Afrika.
Rechts staan de mousserende wijnen en rechtdoor bereiken we de arrangementwijnen.

Welkom in mijn domein:
de wijnkelder van De Kromme Dissel.

‘Arrangementwijnen’ klinkt misschien in eerste instantie wat goedkoop maar in mijn visie hoeft goede wijn niet persé samen te gaan met duur. Voor Het Kromme Dissel Wijnarrangement kijk ik meer naar de kwaliteit van de wijn dan naar de prijs. De inkoop van ons arrangement is de ene keer dan ook duurder dan de andere. Er zijn bijvoorbeeld waanzinnig goede witte wijnen uit Duitsland, Spanje, Portugal, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika te vinden die in de winkel voor nog geen vijftien euro over de toonbank gaan.

Binnen de productie van witte wijn zijn er de afgelopen jaren veel veranderingen geweest. De techniek heeft namelijk niet stilgestaan. Door technische evoluties hebben de wijnmakers veel meer invloed gekregen op het eindproduct. Om een
voorbeeld te noemen: het gistingsproces kan door temperatuurbeheersing beter gereguleerd worden en door koeling van de vaten blijven zuren in de wijn beter bewaard. Zo kun je in de warmere regio’s frissere wijn maken.

Witte wijn is er in vele smaaktypes, van droog tot zoet, van fris tot rijp en van een laag tot een hoog smaakgehalte. Omdat er in de zes- of zevengangenmenu’s van onze keuken veel met vis wordt gewerkt en ‘wit’ lichter verteerbaar is dan ‘rood’, wordt er in een wijnarrangement logischerwijs meer witte- dan rode wijn geserveerd. Door de grote diversiteit aan smaken binnen de witte wijnen, kan ik geweldig inspelen op de ingrediënten die de keukenbrigade gebruikt.

Bij het selecteren van een wijn zoek ik altijd naar een zekere balans. De wijn moet vernieuwend zijn en naadloos aansluiten op het gerecht. Ook zou ik rekening moeten houden met de trends van nu. Trends vind ik echter te gemakkelijk;
liever bewandel ik mijn eigen pad. Dat pad leidt mij naar kleine wijnboertjes die met kennis en liefde werken aan topwijnen
waar nog niemand in Nederland van gehoord heeft. Om met een dergelijke wijn onze gasten te verrassen en te verbazen is voor mij de ultieme kick.

Santé!

Ronnie Brouwer