Terug

Wie ben ik: Tom Pfeijffer

Tom Pfeijffer, 19 jaar, student Cas Spijkersacedemie (uit dienst)

tom pfeijffer-1130054

Mijn naam is Tom Pfeijffer en ben een geboren Nijmegenaar, negentien jaar oud en studeer aan de Cas Spijkers Academie gespecialiseerd restaurant kok niveau vier leerjaar twee.

Na de middelbare school zocht ik het avontuur op en leek het me goed wat discipline aan te leren. Zo kwam ik bij de luchtmobile brigade van ons leger terecht. Ik heb daar een hele leerzame tijd gehad en veel lol beleeft maar kwam er ook achter dat dat niet was wat ik wilde. Als kleine jongen wilde ik eigenlijk altijd al kok worden maar dat was even weg geeft uit mijn gedachten. Toen ik na het leger weer een keuze moest gaan maken welke stappen ik wilde gaan zetten koos ik alsnog voor de opleiding koken de R.O.C. Nijmegen. Daar moest ik vier dagen werken en één dag naar school. Ik werkte bij het Italiaanse restaurant Trattoria Da Angelo. Het was er huiselijk gezellig en kwam voor het eerst in aanraking met gepassioneerde koks die liefde hadden voor het vak en hun product. Daar leerde ik lekker koken en respect te hebben voor mooie pure ingrediënten.

Dit smaakte naar meer en kwam terecht bij restaurant ‘De Nieuwe Winkel’ (ook in Nijmegen). In restaurant staan groenten centraal en koken ze met de “80-20” formule. Dit betekend twintig procent vlees of vis en tachtig procent groenten. Ik leerde daar onwijs veel technieken en creatief na te denken over oneindig veel mogelijkheden met groenten en kruiden. Het was heel gaaf om te zien dat chef Emile van der Staak zo’n eigen stijl heeft en visie voor de toekomst. Hij en zijn team hebben mij, waar ik heel dankbaar voor ben, klaar gestoomd voor de volgende stap! De Kromme Dissel.

Bij ‘De Nieuwe Winkel’ stimuleerde de chef het team af en toe stages te gaan doen bij andere restaurants. De Kromme Dissel had ik al even op mijn verlanglijstje staan en ben er eerst gaan eten met mijn vriendin en kon ik chef Tonny gelijk vragen of ik een week stage mocht komen lopen, en dat mocht!

De klassieke Franse keuken met moderne internationale twist sprak me heel erg aan en het klikte goed met het team. In september ben ik aan dit nieuwe avontuur begonnen als laatste leerjaar van de academie. Tot nu toe is het een geweldige ervaring waarbij ik al heel veel heb geleerd en nog veel zal leren.

Ik heb er zin in!

Tom Pfeijffer