Terug

Wanneer een kok uit eten gaat

Kromme-Dissel _Inspiratie_Tekeningen_005Het is een beleving waar je naar toeleeft, samen met je gezelschap. Of dat nou je vrouw is, met de vrienden uit het kookclubje of met collega’s.

Er hangt altijd een wat nerveuze sfeer onderweg naar het befaamde restaurant met zijn beroemde chef. Geleidelijk verandert de natuur om je heen en krijg je steeds meer het gevoel dat je echt weg bent uit het vaste, dagelijkse ritme. Na elke kilometer groeit de verwachting.

Bij binnenkomst kijk je de zaak rond en vallen er gelijk verschillende dingen op. Het interieur van de zaak, de kunst aan de muur, de bloemen op tafel en zelfs de kleding van de gastdame die ons hartelijk ontvangt. In een mum van tijd vel je een oordeel en loop je vervolgens gehoorzaam met de dame mee naar tafel. Na het aperitief en de eerste mondvermaakjes wordt de sfeer aan tafel vaak wat losser en kunnen we gaan genieten van wat nog komen gaat.

Met je tafelgenoten proef je de gerechten, wijn-spijscombinaties en luister je aandachtig naar de uitleg van de gastvrouw over de wijnen en gerechten. Tijdens het zorgvuldig proeven van elk detail in het gerecht wordt dit besproken en beoordeeld.

Tegen het einde van het diner komt de chef aan tafel en ga je in gesprek over de gerechten en zijn visie op het koken. Je geeft elkaar de hand, bedankt de bediening voor een geweldige avond en loopt iets dromerig weer naar buiten. Onderweg beleef je het diner in je hoofd nogmaals en begint het creatieve proces om bepaalde details om te zetten naar je eigen gerechten.
Als je bij een collega-chef in de zaak zit, begint de inspiratie al bij binnenkomst. Je ziet altijd weer nieuwe producten of technieken die je zelf niet kent of misschien wel vergeten bent.

Als je dan in gesprek gaat met de chef, word je enthousiast gemaakt om met die bewuste producten een nieuwe uitdaging aan te gaan. Het kan soms het kleinste detail zijn dat je onthoudt na een diner, dat het verschil maakt bij het bedenken van een nieuw gerecht. Dit kan zowel een product, een kleur, een smaak of techniek zijn. Het is ook goed om de beleving van ‘het uit eten gaan’ weer eens zelf te ervaren. Je kunt je dan weer beter inleven in het gevoel van de gast. Je ziet het écht van de andere kant.

Sierk

Bron: Kookboek Inspiratie