Terug

Tom Lamers wint Gouden koksmes

Op de laatste dag van de Horecava in de Amsterdamse RAI was het op donderdag 12 januari de beurt aan de koks vanaf 25 jaar om te strijden voor de nationale titel. Het Gouden Koksmes 2017 ging naar Tom Lamers van restaurant De Kromme Dissel*.
Gouden Koksmes voor Tom Lamers van De Kromme Dissel (*)

Drie dagen lang waren er nationale kampioenschappen voor koks op de horecavakbeurs Horecava. Bij de strijd om het Gouden Koksmes werd Gert van der Heijden van Hotel Landgoed Het Roode Koper* tweede. De derde plaats was voor Ernest de Jong van De Duynstaefel. Tussen de deelnemers zat uiteindelijk maar een klein puntenverschil. Lamers stak er bovenuit door zijn mooie smaken, technieken en de presentatie van zijn gerechten aldus de jury.
IMG_4054

Blackbox
Alle acht deelnemers gingen aan de slag met de opdracht een amuse en een driegangenmenu te bereiden met ingrediënten uit een ‘blackbox’. Voor het voorgerecht bevatte de blackbox vis en of schaal- en schelpdieren. In het hoofdgerecht moest kalfsvlees verwerkt worden en voor het dessert zaten er twee verplichte te verwerken producten in de box. De jury, bestaande uit Bert van Manen, Alfred van Dijk, Guido Panjer en Jurgen Koens, lette op smaak, presentatie, bereiding, hygiëne en efficiënt omgaan met producten.

Gouden koksmes
De winnaar won naast het Gouden Koksmes een Big Green Egg, een geldprijs van € 500, een messenset van Wüsthof, kleding van Chaud Devant en een Hanos kookboek.

Gastronomisch Gilde
De wedstrijd is georganiseerd door het Gastronomisch Gilde in samenwerking met de Horecava. Onno Kokmeijer, ambassadeur van Gastronomisch Gilde, opende de prijsuitreiking met een dankspeech voor alle partijen. Juryvoorzitter Bert van Manen reikte, in samenwerking met Kokmeijer, de prijs aan Lamers uit.

Bron:Misset Horeca