Terug

Ronnie Brouwer is de Sommelier van Nederland 2017

Ronnie Brouwer is een graag geziene collega. Tijdens juryproeverijen vallen altijd zijn proefbevindingen en argumentaties op. Hij is een Sommelier met grote kennis van zaken en hij kan er bovendien op elk niveau over communiceren.

ronnie sommelier 2017-2751En dat laatste is nodig aan tafel. Nog maar weinig gasten willen een avondlang wijnles krijgen. Brouwer voelt dat feilloos aan. Laat hem zijn werk maar doen aan tafel. ‘Ik kies niet graag voor allemansvriendjes. Een wijn moet iemand passen. Daarvoor moet je het gezelschap kunnen inschatten, net als elk individu. Een wijn bij een gerecht kiezen is eenvoudig. Maar de tweede stap, de wijn kiezen die iemand ook lekker vindt, vraagt ervaring en kennis van wijnen en alles eromheen. Sommelier zijn is de optelsom van ervaring, kennis en smaken, gerechten en mensen.

Ronnie Brouwer is van nature een spontaan mens. Natuurlijk hoort een zeker professioneel rollenspel bij een restaurantbeleving, maar hij maakt er nooit een show van. Zijn trefzekerheid is bijna honderd procent. To the point en klantgericht, alles staat bij hem in het teken van gastvrijheid. En hoewel hij zelf vindt dat perfectie bestaat, slaagde hij er tijdens onze bezoeken aan De Kromme Dissel geregeld in om die aan tafel te presenteren. Zonder gebral en gebrul, wel met beleid en beleving op hoog niveau. En het is onmiskenbaar het geval: het restaurant is er beter van geworden. Ronnie werkt er sinds november 2011. De beslissing om voor De Kromme Dissel te kiezen deed veel goeds voor zijn carrière. Zijn keuzevrijheid is groot, getuige de uitstekende wijnkaart die hij samenstelde. ‘Gelukkig beschik ik over een ruim budget.’ Het resulteert in een reeks fraaie wijnen, waaronder een groot aantal biologische. Hij heeft bovendien een scherp oog voor de ontwikkelingen in de wijnwereld. Onze Sommelier van het jaar 2017 bewijst in alle opzichten dat hij voortaan deel uitmaakt van de kleine groep Nederlandse topsommeliers.

Bron: Gault&Millau 2017