Terug

Gerookte snoekbaars, wijngaardslak en zwarte curry couscous.

snoek 2 (1 van 1)De Friese meren

De geur en smaak van snoekbaars doet mij altijd denken aan zeilen op de Friese meren.

Zodra het weer het toeliet, al vroeg in het voorjaar, ging ik met mijn vrienden de meren op. De geur van het zoete water proef je terug in de smaak. Het wordt door veel mensen omschreven als een gronderige smaak. De één houdt er van, terwijl de ander er absoluut niks mee heeft. Ik vind het geweldig om er mee te werken. Dit zomerse gerecht doet mij denken aan de Friese meren. De smaak van de gerookte snoekbaars in combinatie met de zwarte couscous en de luchtige saus van kropsla maakt een één- twee- drietje met mijn jeugd.

Tekst uit kookboek ‘Inspiratie’ van Sierk. 

Dit recept is voor vier personen.

Snoekbaars.

4 keer 50 gr snoekbaarsfilet, 30 boter, Rookoven. Breng de mootjes snoekbaars op smaak met zout en peper en rook ze 3 minuten in een rookoven. Bak de mootjes vervolgens gaar in een bakpan met een klontje boter.

Slakjes

4 st wijngaardslak, 2 plakjes ontbijtspek, 1 sjalot, kerrie poeder. Haal de slakjes uit het blik en spoel ze kort af onder een koude kraan. Snij de plakjes spek in kleine blokjes, schil de sjalot en snipper hem fijn. Bak eerst de sjalot en het spek even in een koekenpan en voeg dan de slakken, een beetje kerriepoeder en zout en peper naar smaak toe. Als de slakjes warm zijn, zijn ze goed.

Curry couscous

1 sjalot, 50 gr boter, 2 el Zwarte curry poeder, 5 dl appelsap, 1 dl ingedikte aceto balsamico, 100 gr couscous.

Schil de sjalot, snipper hem fijn en fruit deze in een diepe pan aan in de boter. Voeg nu het appelsap en aceto balsamico toe en breng aan de kook. Voeg dan de couscous toe, breng aan de kook en zet hem van het vuur met een deksel erop. Laat de couscous 10 minuten staan met de deksel erop. Roer dan de couscous door en breng op smaak met zout en peper.

Zoetzure groenten

Voor het zoetzuur:

1 dl azijn, 1 dl witte wijn, 100 gr suiker, 1 sjalot, 1 teentje knoflook.

Voor de garnituren:

1 wortels, 1 rode ui, 1 knolraap.

Begin voor de zoetzure groenten met het maken van het zoetzuur door alle producten samen te voegen en langzaam aan de kook te brengen. Was, schil en snij vervolgens de wortel, knolraap en rode ui in mooie gelijke balkjes en verdeel ze over drie afruim bakjes. Giet bij elke groente het kokende zoetzuur tot de groenten onder staan en laat deze nu in het vocht afkoelen. Serveer de groenten iets opgewarmd in het vocht.

Crème van kropsla

1 kropsla, 2 dl room, 1 sjalot, 1 teentje knoflook, 50 gram roomboter. Pluk de kropsla en was deze in ruim water. Maak de bladeren droog met een slacentrifuge. Maak het sjalotje en de knoflook schoon en snij deze in fijne stukjes. Fruit de sjalot en knoflook aan in de boter (op een zacht pitje) en voeg dan de kropsla toe. Bak de sla tot hij geheel is geslonken en voeg dan de room toe. Kook dit iets in en draai dit fijn in een blender. Gebruik een spuitflesje om mooie dotjes te maken.

Garneer het gerecht met stukjes rauwe witlof, gebakken slablaadjes en zomerpostelein.

 

Eet Smakelijk!