Terug

Een erg goede buur!

ronnie brouwer in duitsland

Een erg goede buur!

Gelukkig krijgen de Duitse wijnen steeds meer waardering. Vooral de wijnen van de Riesling druif, worden nergens ter wereld mooier gemaakt dan bij onze oosterburen. Een jaar of 10 geleden werd er een mooie riesling vaak betiteld als sommelier wijn, dit voornamelijk omdat de trend toen was: rijpe op hout opgevoede Chardonnay.

Zo zie je weer dat sommeliers trendsetters zijn binnen wijngebied, want tegenwoordig zijn de Rieslings gigantisch in trek. Het belang van sommeliers wordt bij de wijnmakers altijd ook gezien. Dit heeft veel voordelen bij het aangekondigd bezoeken van wijnhuizen. Vaak worden kosten noch moeite gespaard om alles te laten zien.

Op wijnreis

Als je een wijnreis plant, is het ook altijd belangrijk om het aspect gezelligheid in de gaten te houden. Aangezien ik al jaren niet meer in de Rheingau was geweest, werd het tijd om een hotel te boeken in het prachtige wijnbouw stadje Rüdesheim. Uiteraard was ons hotel gelegen naast ‘het gezelligste steegje ter wereld’ zoals de bijnaam is voor het alom geprezen uitgaansstraatje de Drosselgasse.

In Duitsland

Goed begin is het halve werk, na het inchecken, een paar glazen wijn en een nachtje goed slapen klopten we aan bij het idyllische Schloss Vollrads. Een prachtig oud kasteel met maar liefst 800 jaar gearchiveerde wijnbouwhistorie! Keurig werden we ontvangen door Rowald Hepp, en konden we in de fijne proefruimte nog even goed wakker worden door ons met de mooiste Rieslings hier te vermaken. Al jaren hier niet meer geweest, maar wat blijft het hier mooi, en wat zijn de wijnen van een stabiel hoog niveau!

Historie

Over historie gesproken, een wens op wijngebied van mij was een bezoek aan de kelders van het statige Schloss Johannisberg. Het oudste deel van de kelders dateert maar liefst uit de 11e eeuw. En is gevuld met flessen tot 1811 terug!! Bij aankomst werden we direct de kelders mee in genomen, mijn dag was al goed! Een geweldige ervaring was dit om te bezichtigen. Je voelt je daar rondlopende een onderdeel van de historie en eeuwen terug in de tijd! Een bedrijf met een roemruchte historie dat is dit. Om zo maar een paar hoogtepunten te noemen: het is sinds 1723 het eerste 100% rieslingwijngoed ter wereld. In 1775 was het voor het eerst dat er een Spätlese gemaakt is, ook dit was hier! Ook de rest van de benamingen komen hier vandaan, zoals Auslese, Beerenauslese. Om het nog wat bijzonderder te maken hebben ze een kleursysteem bedacht die bij elk van deze zoetheden past. Onder andere Gelblack voor basis droog, Silberlack voor de Grosses Gewächs (de topwijn droog), en Goldlack voor de Trockenbeerenaslese. En ideaal systeem voor de consument bedacht al in 1820. Uiteraard konden we het niet laten om de opmerking te maken, wat te doen als je nu kleurenblind bent…

 G.H. von Mumm en Schloss Johannisberg

Het bedrijf is de laatste jaren onder de vlag van de Dr Oetker erg groot geworden, en het Johannisberger Weinvertrieb bestaat uit de twee tophuizen G.H. von Mumm en Schloss Johannisberg.

Dit was voor ons een groot voordeel. Zo konden we twee uitmuntende huizen met dezelfde wijnmaakstijl naast elkaar te proeven. Heel mooi en duidelijk is zo het verschil in bodem en ligging te proeven. De Johannisberg is Quarts gesteente en een eigenschap daarvan is dat je wat meer fruit in de beleving proeft. Daarnaast komen de meeste wijnen van von Mumm vanaf leisteen, dit geeft meer mineraliteit in de smaakbeleving. Ook zijn de wijngaarden van von Mumm iets hoger gelegen, dit uitte zich in de smaak door de fellere zuren.

Na deze geweldige proeverij nog even in het kasteelrestaurant genoten van een heerlijke lunch, en racen naar onze volgende afspraak!

Weingut Robert Weil

Niet zomaar eentje. Een wijnhuis waarmee ik al jaren werk: het befaamde weingut Robert Weil. Uiteraard wederom keurig ontvangen en rondgeleid door het gehele bedrijf. Met Nicolas Pfaff tevens nog mooi de topwijngaard (Grosses Gewächs) Kiedrich Gräfenberg aanschouwt. Tevens direct nog even een wetenswaardigheidje gecheckt. De naam Gräfenberg komt echt van de rijngraaf (een oude titel gehanteerd omstreeks 1200). De oorsprongsnaam van de wijngaard heeft dus gelukkig niks met de begraafplaats die onder aan de heuvel ligt, of een oude begraafplek van doen. Schitterend om weer op te merken bij al hun wijnen is de zuiverheid. Iets waarvoor het wijngoed geroemd is, maar toch altijd weer fijn is dit te constateren. Uiteraard sprong de Kiedrich Gräfenberg er bovenuit en was ik mooi op tijd om aan aantal flessen en magnums te reserveren voor de Kromme Dissel. Iets wat absolute noodzaak is, want iedereen wil dit hebben!!

Günter Schulz

Na een avondje gezellige Duitse muziek, eten en wijn in de Drosselgasse weer vroeg en redelijk fris op pad. Chat Sauvage staat op de planning.

Dit is een wijnhuis waar we ook al een tijd mee werken, en uiteraard moeten we hier de nieuwe jaargang checken! Gelegen aan de voet van Schloss Johannisberg ligt dit eigenwijze wijngoed wat eigendom is van Günter Schulz een wijnlievende zakenman uit Hamburg. Niks traditie hier,de heer Schulz houdt van Bourgogne wijnen. De eerste opzet was dat het erg klein zou worden, slechts voor zijn eigen plezier en relaties. Wegens groot succes van zijn wijnen is het bedrijf echter groter geworden dan gepland. Hij heeft veel topwijngaarden aangekocht, en met extreem lage rendementen door strenge selectie word hier de Pinot Noir volgens de technieken uit de Bourgogne waanzinnig goed gemaakt. De Riesling heeft men hier niet zoveel mee dus die word gerooid en op deze plekken wordt de Chardonnay druif aangeplant! Eerlijk is eerlijk het zijn wel erg fijne wijnen! Vooral het hoge segment Pinot Noir.

Relaxed en gezellig

Maar wat gebeurt er hier veel in deze statige klasse wijnbouwregio. Ook juist door constante kwaliteit zo lang vast te houden. Als je hier voor het eerst bent verwacht zo op het eerste aanzicht dat het allemaal een beetje stijve bedoeling zal zijn. Dit is absoluut niet het geval, het tegenovergestelde zelfs. Dit in combinatie met de erg relaxte en gezellige sfeer die hier hangt, maakt het tot een genot om hier te verblijven.

Een compleet andere wereld, op nog geen vier uurtjes rijden vanaf Arnhem. Hulde voor de Rheingau en de Duitse gezelligheid.