Terug

Lokale krant ‘Hoog en Laag’ met interviewt Tonny Berentsen.

HEELSUM Hij went er nog steeds niet aan. Ook nu niet, omdat het zo’n bijzondere ervaring is. Chef-kok Tonny Berentsen van sterrenrestaurant De Kromme Dissel kreeg maandag 7 december wederom een Michelinster. De Kromme Dissel kreeg zelfs voor het 45e jaar achter elkaar een Michelinster en dat is een Nederlands record. Zelfs wereldwijd komt dat hoogstzelden voor. ,,Toch koken wij niet voor de ster alleen. De gast, die staat centraal”, vertelt Tonny in het restaurant van de bijzondere smaken.

Feike Klomp

Het was een hectische week voor Tonny en zijn team. Maandag was hij voor de uitreiking aanwezig in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Een paar uur later schoof hij aan bij Humberto Tan (RTL Late Night). De dag erop stond hij geduldig klaar om de toegestroomde pers te woord te staan. Tonny Berentsen is natuurlijk zo trots als een pauw, maar hij blijft ondanks al die successen met beide benen op de grond staan. ,,Het blijft toch elk jaar weer spannend of we opnieuw een Michelinster krijgen. De organisatie laat nooit iets los. Geen geruchten; de toegang tot de informatie blijft potdicht. Dat doen ze erg knap vind ik.” En wat kreeg Tonny dan onder meer te horen? ‘De Kromme Dissel is het icoon van de Nederlandse gastronomie’, aldus Michelin.

De 45e ster voor De Kromme Dissel krijgt dit jaar een extra feestelijk tintje omdat Tonny Berentsen binnenkort ook nog eens 25 jaar in dienst is van het restaurant. ,,Ik kwam destijds in dienst en zei tegen mezelf: ik blijf een halfjaar, doe ervaring op en kijk weer om mij heen. Hoe anders kan het lopen”, lacht Tonny. ,,Ik kreeg zoveel vertrouwen en support van het bedrijf dat ik daarom nog steeds met plezier hier werk.”

WOW-FACTOR Tonny doet het werk natuurlijk niet alleen, benadrukt de chef-kok. ,,Het is een samenspel. In de keuken werk ik met een vast team van vijf collega’s, aangevuld met twee leerlingen van de Vakschool Wageningen (Rijn IJssel). Daarnaast is natuurlijk de bediening essentieel voor de kwaliteit.” En de lat ligt hoog, elke dag, bij elk gerecht. Achteroverleunen bestaat niet bij Tonny en zijn crew. ,,Een 8,5 is niet genoeg. Ik vind dat je de 9 plus moet aantikken. Wij eisen kwaliteit van onszelf ten faveure van de gast. Hij of zij moet de jas aantrekken met een ‘wow factor’ als blijvende herinnering aan een bezoek bij ons.” De ambitieuze chef-kok verder: ,,Ik vind de ster niet alleen mooi voor De Kromme Dissel zelf. Het is ook goed om de provincie Gelderland op de kaart te zetten met goede restaurants.”

‘Waar komt die inspiratie voor de gerechten toch vandaan?’, vragen gasten zich regelmatig af. ,,Door te proeven, voelen, ruiken en te zien”, vervolgt Tonny zijn verhaal. Die vier kernwaarden komen terug in een speciaal boek die souschef Sierk Buwalda ter ere van 45 jaar Michelinster heeft geschreven. Achter elk gerecht zit een verhaal. Vandaar het kookboek ‘Inspiratie’. ,,Als je goed proeft, proef je het verhaal van De Kromme Dissel”, aldus Sierk Buwalda.

De TV-Redactie van BDUmedia sprak ook met Tonny Berentsen en Sierk Buwalda