Terug

Brouwer’s wijnpraat: Bubbels

Ronnie champagneHet is een moment muisstil in de zaak, alle ogen in het volle restaurant zijn op mij gericht.
Mijn sabel schrijdt vastberaden langs de hals van de fles, waarna de bubbels hun bruisende vrijheid vinden.
Ik schenk de wijn in sexy slanke glazen die beslaan van ‘s werelds geniaalst bereide druivensap. Champagne en…applaus!

Mousserende wijn; het ziet er altijd feestelijk uit, vooral als de fles aan tafel met een sabel wordt geopend.
Na het sabreren is het een verkwikkend en erg lekker aperitief om een diner mee in te luiden.
Verreweg de bekendste mousserende wijn is Champagne, mede te danken aan de monnik Dom Pérignon die in de 17e eeuw de
kwaliteit van witte- maar ook bruisende wijn aanzienlijk heeft verbeterd. De naam Dom Pérignon wordt nu gebruikt als
aanduiding van een top cuvée – Champagne gemaakt van de druiven uit één oogst.

Alle Champagneproducenten in de Champagnestreek – en dat zijn er al snel een paar duizend – hebben hun eigen stijl en uitstraling. Als Champagneliefhebber raak ik nooit uitgekeken op de wijnen uit dit gebied. Zo nu en dan krijg ik een
voor mij onbekende Champagne te proeven en ben er dan van overtuigd dat het de beste is die ik ooit heb geproefd.
En de volgende keer…denk ik dat weer. Dat geeft aan dat het niveau van de verschillende Champagnes in het algemeen heel
hoog is. Toch blijven de Champagnes van wijnhuizen Krug, Salon en Bollinger altijd mijn favorieten.

De Champagnestreek staat ook bekend om haar marketingmachine, die het product Champagne wereldwijd groots heeft neergezet. Helaas overschaduwt de bekendheid van Champagne vaak andere mousserende wijnen uit bijvoorbeeld Spanje en Duitsland.
Ten onrechte wordt bijvoorbeeld een Cava wel eens Spaanse Champagne genoemd of Sekt een Duitse Champagne. Ter verduidelijking: Champagne is een gebiedsaanduiding en heeft daardoor niets te maken met landen als Spanje en Duitsland. De benaming van de techniek die gebruikt wordt, méthode Champenoise, is, om misverstanden te voorkomen, veranderd in méthode traditionele.

bron: kookboek ‘Inspiratie’ blz.28